Historisch toerisme bureau

De nieuwe najaarsdagtochten

Dit najaar volgen we de neo gotische passie van Pierre Cuypers in Amsterdam en laten ons betoveren door een talentvolle bel esprit uit de 18de eeuw op Slot Zuylen.

1. Belle van Zuylen op Slot Zuylen
Donderdag 19 oktober

slotzuylen2

Veel gasten hebben ons gevraagd deze succesvolle dagtocht te herhalen. De 18de eeuwse bel esprit Belle van Zuylen heeft veel geschriften nagelaten. Wie ooit haar brieven las zal haar wijsheden niet vergeten. 's Winters woonde het adellijke gezin van Tuyll van Serooskerken in Utrecht. Maar elke zomer betrokken ze Slot Zuylen aan de Vecht, het voorouderlijk kasteel waar alle zalen herinneren aan het leven van de hoogbegaafde freule.

Belle

Programma:

U wordt om 10.30 uur in Bistro Belle aan de Vecht ontvangen met koffie. Thera Coppens die veel artikelen over Belle publiceerde, zal in de Bellezaal een lezing houden over Belle's leven op Slot Zuylen en haar hartstochtelijke correspondentie met de gehuwde graaf d'Hermenches, haar roman Le Noble, haar muzikale kwaliteiten en haar huwelijk met de Zwitsere huisleraar.

Daarna wandelen we naar het nabijgelegen slot waar twee gidsen u zullen rondleiden. We bezoeken onder meer de eetzaal van de familie, de mooie wanttapijtenzaal, de keuken, Belles slaap – en werkkamers.

belleschrijfkamer

Om 13.00 uur staat er een heerlijke, warme lunch voor u klaar in Bistro Belle met een goed glas wijn of fris. Daarna volgt er een optreden van pianiste en zangeres Paula Bär-Giese. Zij laat u charmante composities horen die Belle zelf schreef. Deze Airs en romances worden afgewisseld met werken van beroemde tijdgenoten als Mozart, Paisiello, Rameau, Cimarosa en Pergolesi. Sommigen werden door haar benaderd met het verzoeken samen een opera te schrijven. Na afloop van dit concert maken we een wandeling door de tuinen en het park met de slangenmuur die zich langs de zuidzijde van het park slingert.
Na afloop drinken we thee in het koetshuis.
Prijs: € 74

Neem uw MJK mee. Wie geen MJK of andere kortingskaart heeft betaalt zelf € 10,50 bij de entree van Slot Zuylen.

belleaandevecht

Bereikbaarheid:
Slot Zuylen heeft een eigen gratis Parking in het bos bij het kasteel.

Wie per openbaar vervoer komt kan op CS Utrecht bus 5 nemen (ca 24 minuten naar Oud-Zuylen en nog 5 minuten lopen naar het slot. Op de brug ziet u Bistro Belle al liggen).

2. De neogotische droom van Pierre Cuypers
Dinsdag 10 oktober
Dinsdag 31 oktober
Deze dagtochten zijn volgeboekt. U kunt u nog wel opgegeven voor de reservelijst maar maak dan nog geen geld over. We nemen contact met u op zodra er plaatsen vrij komen.

Aan de rand van het Amsterdamse Vondelpark ligt een geheimzinnige woning waarvan elke steen herinnert aan de architect: Pierre Cuypers. Toen hij in de negentiende eeuw overstelpt werd door opdrachten van de stad (Rijksmuseum, Centraal Station, Vondelkerk etc) besloot hij daar een woonhuis te bouwen. De schouwen, erkers, glas-in-lood vensters en tegelwerk hullen alles in een sfeer van neogotische pracht. De huidige bewoner is de internationaal geëerde hoboïst Han de Vries.

Programma:

U wordt 's morgens om 10.30 uur ontvangen in Restaurant Vondelpark 3 met koffie en iets lekkers.

VP3Foto: Marie-Louise Loomans

Om 11.00 uur wandelen we naar het nabije Cuypershuis in de Vondelstraat. Daar wordt u ontvangen door de bewoner: Han de Vries. In de stemmige salon houdt schrijfster Thera Coppens een inleiding; ze vertelt over haar liefde voor de middeleeuwen, de neogotische dromen van Pierre Cuypers, zijn werk en zijn huwelijk met de zangeres Nenny Cuypers.
Daarna kunt u de vertrekken bewonderen die door de huidige bewoner in oude stijl zijn hersteld, Na afloop maken we een korte wandeling door de stadstuin.

CuyperhuisVondelkerk

Om 12.45 uur bezoeken we de Vondelkerk, een van de honderd kerken die Cuypers in ons land bouwde. Dankzij Stadsherstel is het monument gerestaureerd en kreeg deels andere bestemmingen.
Daarna wandelen we naar de nabije Hollandse Manege (www.levendepaardenmuseum.nl) een zwierig gebouw dat werd ontworpen door architect Dolf van Gent, een leerling van Cuypers die o.m. met hem samenwerkte aan de bouw van het Centraal Station.

Na de lunch (13.15 uur - 14.30 uur) in de foyer maken we onder leiding van twee gidsen een rondgang door de manege en de stallen gevolgd door een schitterende demonstratie van de carousel die speciaal voor onze gasten wordt uitgevoerd door heren en dames in historische kleding. Na dit evenement drinken we thee op het balkon van de foyer.
Prijs: € 75 p.p.

Carrousel Toeristen fotos 0489 Medium

Bereikbaarheid per openbaar vervoer:

Voor het Centraal Station in Amsterdam staat tramlijn 1. Stap na een rit van ca 30 minuten uit bij halte Constantijn Huygensstraat. Sla linksaf richting Vondelkerk. Bij het hek van het park ziet u Restaurant Vondelpark 3 al aan de linkerkant liggen.

WIJZE VAN AANMELDEN:

Stuur ons een e mail met:
uw naam, volledige adres (ook als u al jaren met ons mee gaat! Dat bespaart de administratie veel tijd) uw keuze van de dagtocht, de datum waarop u daaraan wilt deelnemen en het aantal personen. Maak een keuze uit:

1. De neogotische droom van Pierre Cuypers € 75 p.p.
Dinsdag of 10 oktober Dinsdag 31 oktober
2. Belle van Zuylen op Slot Zuylen € 74 p.p.
Donderdag 19 oktober

Zend uw aanmelding per e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. naar ons toe.
Maak gelijktijdig het bedrag over op rekening: NL 29 INGB 0003861553, ten name van Historisch Toerisme Bureau.

Zodra de betaling op ons rekeningnummer staat sturen we u na ca. een week de bevestiging toe.

*) Belangrijk: Vermeld in uw e-mail ook op welke datum u het bedrag hebt overgeboekt:
datum....... per bank/postbank, naam van rekeninghouder..........................

Ook belangrijk: Vermeld op uw internetbetaling of overschrijvingsformulier naast het bedrag ook de datum van de gekozen dagtocht.

N.B. Als U de dagtocht uiterlijk 3 weken voor het vertrek moet annuleren., storten we het bedrag terug minus € 12 administratiekosten p.p. Daarna kunnen we U i.v.m. aangegane verplichtingen helaas geen betaling retourneren.U mag uwe plaatsen wel aan anderen geven.
Het Historisch Toerisme Bureau is niet aansprakelijk voor schade toegebracht aan derden, voor verlies, beschadiging of diefstal van meegebrachte goederen noch voor lichamelijk letsel.

Zie voor meer informatie over deze dagtochten de website: www.theracoppens.nl onder NIEUWS

Tip: Stuur een kopie van deze mail of het adres van de website door naar vrienden die geïnteresseerd zijn in cultuur en historie.

We verheugen ons er op u in het najaar terug te zien,

Thera Coppens en Marie-Louise Loomans

   Toekomst van het Historisch Toerisme Bureau

karos

In 1989 het Historisch Toerisme Bureau officieel opgericht. Het koetsje dat ik toen in haast als logo tekende, rijdt al vijfentwintig jaar over historische paden. Sommige gasten gaan al vijfentwintig jaar mee op tochten door het verleden. In die tijd heb ik honderden programma's georganiseerd door heel Nederland, België en Duitsland. Veel gasten zijn meer dan dierbare kennissen geworden, die met hun nieuwsgierigheid en eruditie een warme plaats in mijn leven innemen.
Maar Clio de muze van de geschiedschrijving begint behoorlijk jaloers te worden. Ik heb besloten om het in de toekomst anders te gaan doen. Niet meer jaarlijks een serie dagtochten in het voor- en najaar maar van tijd tot tijd een historische of literaire verrassing in de vorm van een exclusieve lezing, een meerdaagse reis of een dagtocht voor een kleinere groep geïnteresseerden. U krijgt daar over tijdig bericht per e-mail of post, net zoals u van ons gewend bent.

Nieuwe gasten melden zich aan

Wilt u zich aanmelden voor het adressenbestand van het Historisch Toerisme bureau? Houd dan rekening met het volgende: vanaf 2013 zijn we overgegaan op de verzending van nieuwsbrieven per e-mail.

  • De gasten die geen digitale informatie willen ontvangen, kunnen we bij wijze van uitzondering folders per ouderwetse post (blijven) toesturen. U doet ons een groot plezier door deze wens schriftelijk te melden bij het Historisch Toerisme Bureau Tromplaan 7a 3742 AA te Baarn.
  • We verzoeken alle gasten, die gewend waren de informatie per post te ontvangen maar nog niet op de e-maillijst staan, hun e-mailadres te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • De gasten die al de nieuwsbrief langs digitale weg ontvangen hoeven niets te doen.
  • Nieuwe gasten kunnen zich aanmelden door naam, volledig adres, telefoonnummer en e-mailadres te zenden aan: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

En natuurlijk kan www.theracoppens.nl het hele jaar door gelezen worden zodat u steeds van alle lezingen, nieuwe publicaties, dagtochten etc. op de hoogte blijft.

Vergeet niet ons een adreswijziging te sturen als u een ander e-mailadres krijgt!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

In de afgelopen jaren maakten we veel historische en literaire dagtochten in Nederland, België en Duitsland.
Sommige programma's kunnen we voor groepen van minimaal 40 personen herhalen. Informeer naar mogelijkheden en prijzen:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 OmslagSuzanne

OmslagSuzanne      OmslagSophie      omslaghortense      OmslagMarieCornelie

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

Dagtochten: De neogotische droom van Pierre Cuypers * Belle van Zuylen op Slot Zuylen

zilverenkoets2

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn T. 035 5422091 E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top