Een toenemend aantal mensen maakt zich zorgen over de toekomst van Paleis Soestdijk, een stuk gemeenschappelijk erfgoed met een rijk verleden.

Nu de rol van Soestdijk als vorstelijke residentie is uitgespeeld, ligt hier een unieke kans om Nederland te schenken wat er op museaal gebied ontbreekt: een Museum van de Negentiende Eeuw. In het tijdperk van de empire, uitvloeiend in Romantiek en Biedermeier heeft ons land beeldende kunst, muziek en literatuur met een heel eigen karakter voortgebracht. Daarin is ruimte voor grote gevoelens en verheven aandoeningen. De helden uit de vaderlandse historie mogen worden geëerd. Er ligt een schat aan mogelijkheden voor thematische tentoonstellingen. De Oranjes die Paleis Soestdijk bewoonden, figureren prachtig in het beeld dat van de negentiende eeuw zal herrijzen. Franse (Lodewijk Napoleon), Russische (Anna Pavlovna) en Nederlands-Duitse vorstelijke bewoners zorgen voor internationale allure.

Ook de overige monumenten in Baarn zoals de Koningslaan met de Naald van Waterloo, de Koninklijke Wachtkamer op het station (1874), de Wintertuin en de Engelse landschapstuinen van Zocher bij Kasteel Groeneveld spelen daarin mee. Bovendien is het dorp rijk aan herinneringen aan negentiende eeuwse letterkundigen (villa's Van Deyssel, Boutens, Perk, Couperus e.a.).
Paleis Soestdijk lijkt met zijn empire architectuur geschapen voor de realisatie van een museum van de Negentiende Eeuw in Nederland. Het wordt daarmee behoed voor wangebruik van de unieke ruimten (projectontwikkelaars hebben schrikwekkende woorden als sauna, golfterrein, taleninstituut, beautyfarm en luxe hotel laten vallen) en de teloorgang van een monument, dat van grote historische en artistieke waarde is.

soestdijk19de

Achterzijde van Paleis Soestdijk door J. van Ravenswaay, 1847
Met dank aan: Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje Nassau.

Het verleden en de toekomst van Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk werd in de negentiende eeuw ingrijpend verbouwd in de style neo-grèque; half cirkelvormige zijvleugels omhelzen de royale basse-cour, een dubbele zuilengalerij herinnert aan een stoa uit de Griekse Oudheid en het witgekalkte exterieur reflecteert de Hollandse zonnestralen.
Op het dak biedt de Belvédère een schitterend zicht op de landschapstuinen, een schepping van de vermaarde negentiende eeuwse tuinarchitect Zocher.
De Haagse architecten hebben bij de verbouwing het roemruchte verleden van het 'huys aen de dyck naar Zoest' met respect behandeld: de ligging van de T-vormige tuinzaal, waardoor het daglicht aan drie zijden naar binnen stroomt bleef gehandhaafd. In de Grote Zaal aan de voorzijde kregen alle trofeeën van de Slag bij Waterloo een plaats: het enorme doek van Pieneman brengt deze veldslag indrukkend in beeld.Vanaf het bordes dat uitzicht biedt op de Koningslaan is tussen het hoog opgaande geboomte de Naald van Waterloo te zien, een negentiende eeuwse obelisk die werd opgericht ter herinnering aan de militaire heldenrol die erfprins Willem van Oranje Nassau - de latere koning Willem II – bij Quatre-Bras vervulde (1815) tegen keizer Napoléon.

Betekenis van het paleis

Soestdijk heeft in de negentiende eeuw zijn vleugels uitgeslagen en transformeerde van een bescheiden 17de eeuws jachtslot tot een joyeus paleis. Het vormt een volmaakte eenheid met tuinen en park en kan wedijveren met empirepaleizen elders in Europa.

Lees ook:

Soestdijk: de biografie van een paleis

Vrouwen van Soestdijk

Vorstelijke bezoekers op paleis Soestdijk in de 19e eeuw

Paleis Soestdijk en de Trompenburgh

Frédérique III Rijngraaf van Salm-Kyrbourg en zijn gewapende aanval op Soestdijk

Save

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top