Monument voor de Romantiek

heeswijk

Kasteel Heeswijk, dat ten zuid-oosten van Den Bosch binnen zijn slotgracht ligt, werd al in de twaalfde eeuw genoemd. Maar na eeuwenlange bewoning, oorlogen en verbouwingen is eigenlijk een Monument voor het tijdperk van de Romantiek geworden. Want de adellijke bewoners uit de negentiende eeuw dweepten met voorbije tijden en ze schonken het kasteel o.m. een stijltuin, een extra hoektoren, een neo-gotische galerij met spitsbogen, een imposante wapenzaal en op de voorburcht natuurlijk een romantische duiventoren. In dit kasteel konden ze wegdromen bij hun kunstverzameling, daar ontvingen ze vorsten uit het Huis van Oranje, daar weerklonken muziekwerken van Schumann, Schubert en Beethoven en daar dweepten ze met poëzie van romantische dichters en schrijvers.

Hoe komt het toch dat Kasteel Heeswijk - dat misschien wel het mooiste kasteel van Noord-Brabant is - nog weinig bekendheid geniet? Dat heeft alles te maken met het verleden van het bouwwerk. In 1976 riep de laatste adellijke bewoonster Albertine barones van den Bogaerde van Terbrugge - geboren barones van Heeckeren van Kell, de Stichting Kasteel Heeswijk in het leven. Ze hoopte daarmee het familiegoed - dat negen eeuwen lang adellijke bewoning had gekend - voor verwaarlozing en verval te behoeden. Er begon een uitgebreide restauratie, die in 1999 werd voltooid.
Pas in april 2000 is het kasteel door Mr. Pieter van Vollenhoven - voorzitter van Nationaal Restauratiefonds - voor publiek geopend.

Wie de pracht van de kunstvoorwerpen en het rijke meubilair ziet, kan zich moeilijk voorstellen dat het nog maar een kwart is van alle voorwerpen die hier in de negentiende eeuw door telgen uit het Belgisch adellijk huis Van den Bogaerde van Terbrugge bijeen werden gebracht. Er staat kostbaar porselein in de Chinese eetkamer, er hangen werken van grote meester in de bibliotheek, er staan sculpturen die tot de topwerken van ons land behoren En toch was het ooit nog grootser en mooier: musea als het Rijksmuseum in Amsterdam, het Noord-Brabants Museum in Den Bosch en Museum de Tower in Londen sloegen tijdens de veilig van 1900 hun slag en wisten zeldzame stukken uit de collectie Heeswijk te verwerven.

heeswijkchinesekamer

Tijdens een bezoek kunnen we weer door de zalen dwalen waar Albertine barones van den Bogaerde, die hofdame van de koninginnen Wilhelmina en Juliana was, na de dood van haar man als laatste bewoonster achterbleef. Prachtig is het stucwerk van het plafond in de z.g. Tinkamer, waar Lodewijk XIV de Zonnekoning in 1672 verbleef. En ook de Witte Kamer met zijn zeldzame behangsel heeft een rijk bewerkt plafond dat mooi aansluit bij de witte schouw. In de Chinese Kamer, waarvan de wanden zijn bespannen met Chinese zijde lijkt de tijd stil te staan; de tafel is gedekt met verfijnd Limoges porselein. Van de familieportretten springt een ongewoon dubbelportret van Louis en zijn broertje Donat Van den Bogaerde in het oog: de ene jonker heeft vlinder- en de ander engelenvleugels. Er zijn ook verrassende portretten van kroonprins Willem - de latere koning Willem II - en diens hovelingen te zien w.o. een zeldzame olieverfschets van de kroonprins door Cornelis Kruseman.

Na de rondgang door het kasteel kun je uitrusten op het terras op de binnenplaats of in het overwelfde restaurant van een lunch genieten om daarna een wandeling te maken door de stijltuin- en parkbos met zijn moestuinen en de groene omgeving.

Copyright Thera Coppens

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top