Mee naar de hoge middeleeuwen

eenhoorn

Sinds de verschijning van mijn nieuwe boek Johanna en Margaretha gravinnen van Vlaanderen prinsessen van Constantinopel heb ik veel uitnodigingen ontvangen om lezingen te komen houden. Op donderdagavond 23 januari vindt de eerstvolgende plaats in het Witte Kerkje in mijn woonplaats Baarn, waarbij ik mijn lezers meeneem naar de hoge middeleeuwen. Musick's Monument zal ook enkele troubadour-liederen ten gehore brengen, onder meer Thibault de Champagne (1201-1253) - Seigneurs, sachiez qui or ne s’en ira. Hoe u voor de lezing in Baarn en alle volgende lezingen door het hele land tickets kunt bestellen vindt u op de lezingenagenda.

Presentatie nieuwe boek

nieuwboek

Op woensdag 13 november vond in het auditorium van Museum Hermitage in Amsterdam de feestelijke presentatie plaats van mijn nieuwe boek: Johanna en Margaretha gravinnen van Vlaanderen prinsessen van Constantinopel.

presentatieFoto: Ruben Groen

Frits van Oostrom: 'Een prachtige manier om over de Middeleeuwen te schrijven'

Eerste exemplaar

Professor Frits van Oostrom was uitgenodigd om het eerste exemplaar te ontvangen. En dat was niet zomaar een verzoek van mij. De geboorte van mijn dubbelbiografie vond in 1996 plaats toen ik zijn bekroonde boek Maerlants wereld in handen kreeg en op bladzijde 108 las:
'Het moet waarschijnlijk mede uit onze nogal masculine kijk op de geschiedenis worden verklaard dat aan deze indrukwekkende vrouw nog nooit een afzonderlijke studie werd gewijd.'
Deze intrigerende regel had betrekking op Aleid van Holland, de leidsvrouwe van Van Maerlant en wat verderop las ik over de man van Aleid:
'Dít was de oudste zoon van wijlen Bouchard van Avesnes en de ontzagwekkende Margaretha gravin van Vlaanderen en Henegouwen. '

jeanneMargartha0001 2

De indrukwekkende Aleid en de ontzagwekkende Margaretha. Waarom had ik daar nog nooit iets over gelezen? Bij de verschijning van mijn vier volgende negentiende eeuwse biografieën kwamen die regels van Van Oostrom terug totdat ik er twintig jaar later geen weerstand meer aan kon bieden.

Ik gleed weg in de tijd en landde achthonderd jaar geleden bij de geboorte van Johanna en haar zusje Margaretha. Het kostte me vijf jaar om hun onthutsende levensverhaal te schrijven en al die tijd was het boek uit 1996 van Van Oostrom een dwingende aanmoediging.

Hij had het nog onuitgegeven boek een week eerder gelezen en prees het die middag in Amsterdam uitvoerig. Wie kan dan nog een mooiere presentatie bedenken? De Vlaamse gravinnen zaten blozend op de bladspiegel –ze zijn uit de hoge middeleeuwen neergedaald en u kunt van nu af aan allemaal meelevenin hun strijd tegen de sluwe Franse koningen en de corrupte pausen. Lees over hun liefdeloze echtgenoten en mijn literaire helden in een wereld vol sagen en legenden. Er zijn 36 pagina's met afbeeldingen aan toegevoegd, stambomen en notenapparaat. En wie nog meer wil weten kan terecht op deze website voor uitgebreide, internationale stambomen die geproduceerd zijn door mijn webmaster Odette Franssen.

IMG 5973

In Brugge en Kortrijk

Op 20 november hield ik een lezing over Johanna en Margaretha in de literaire salon op de Grote Markt in Brugge. Op 21 november volgde de tweede lezing in de Sint Annazaal op het begijnhof in Kortrijk. Als speciaal cadeau nam ik Paula Bär- Giese en Hans Meijer mee naar België voor het klankdecor van de 13de eeuw. Er klonken prachtige troubadoursliederen uit een eeuw waarin men nog nauwelijks muzieknoten kon noteren.

Johanna BegijnhofBeeld van Johanna van Constantinopel stichteres van het begijnhof in Kortrijk

Recensie Trouw

In Trouw verscheen kort na de verschijning van mijn boek een zeer lovende recensie.
Het einde van het artikel wil ik u alvast laten lezen:

'De reikwijdte van Coppens' oeuvre beslaat inmiddels zo ongeveer het hele afgelopen millennium. Des te bewonderenswaarduiger is het dan ook dat 'Johanna en Margaretha' zo'n rijkgeschakeerd beeld van de vroege dertiende eeuw geeft. Zo erudiet zijn, en dan bijzondere vrouwen van alle tijden in hun overweldigende geschiedenissen plaatsen, dat kan in Nederland alleen Thera Coppens.'

Vorsten

Leesfragment
Het blad Vorsten heeft in nr 14, 2019 acht pagina's ingeruimd voor mijn boek. Bij het verhaal staan nieuwe, interessante illustraties van de 19de eeuwse Vlaamse schilder Albert de Vriendt (1843 -1900). Een schildersnaam om eens op te googlen want hij voorzag onder meer de hele Gothische Zaal van het Brugse stadhuis van wandschilderingen: voortschrijdende Vlaamse graven en gravinnen in waardige en subtiele stijl.

Geschiedenis Magazine

In het Geschiedenis Magazine nummer 8 van november/december 2019 schreef ik een artikel over De machtige Johanna en Margaretha.

Gravin MargaretaGravin Margaretha en haar tweede echtgenoot Willem II van Dampierre

  Briljantjes

Inmiddels hebben er TV interviews plaatsgevonden. Hier kunt u me alvast in Briljantjes bekijken tegen het decor van het Gentse Gravensteen waarin Margaretha werd geboren:

Salto

Een maandelijks tv programma over kunst en cultuur; uitzending maandag 16 december 2019, 19.00 uur op Salto 1 televisie in Amsterdam en omgeving, daarna te zien via deze link: Afl. W 50 met biografe Thera Coppens over "Johanna en Margaretha' en dichters Jan Eduard Romeyn en Anke Labrie. Presentatie Gonny van Oudenallen, adviezen Maurits Guepin.

Boudewijn keizer van Constantinopel

ruiterstandbeeld Boudewijn
In Mons (Bergen) staat een gigantisch bronzen ruiterstandbeeld van keizer Boudewijn I van Constantinopel, de vader van Johanna en Margaretha. De held van de Vierde Kruistocht richtte met zijn kruisridders een bloedbad aan en vernielde veel christelijke kunst in de Aya Sophia. De beeldhouwer Jacques Jacquet (1818– 1899) heeft hem nota bene met een Turkse muts op het hoofd verbeeld. Volgende keer zal ik u laten zien welk standbeeld zijn verweesde dochters kregen.

Verborgen verleden van Nederland

Tussen de drukte van de middeleeuwen door heb ik tijd gevonden voor de opname van een TV film over Paleis Soestdijk in de NTR-reeks: Verborgen verleden van Nederland.

Het was een hele stap van de dertiende naar de zeventiende eeuw. De reeks ging op 11 oktober van start met de historie van het Vrijthof in Maastricht. De presentator en acteur Waldemar Torenstra loopt oprecht nieuwsgierig door het verleden, spreekt mensen aan, ontdekt in diepe kelders of hoge torens alle feiten en verhalen die geschiedenis zo leuk maken. Het werkt aanstekelijk!

tvopnamerijks1

Samen met Waldemar dwaalde ik door het interieur van prinses Mary Stuart II (1662- 1694) vrouw van Stadhouder Willem III van Oranje. Je vindt haar kostbare keramiek, zilver en schilderijen niet meer op Paleis Soestdijk maar wel in zaal 2.22 van het Rijksmuseum te Amsterdam. De prachtige piramidevazen waarin ze op het jachtslot haar bloemen schikte zijn er van nabij te bewonderen. En ook de schilderijen van Melchior d'Hondecoeter die de wanden van de hal sierden en de pikante mythologische taferelen door De Lairesse uit Mary's slaapkamer hangen in het museum.

De uitzending vond plaats op vrijdagavond 8 november. We hadden de hele avond opnames gemaakt in het Rijksmuseum maar daar is natuurlijk maar een deel van te zien in het laatste deel van de film als de eerste vorstelijke bewoonster Mary Stuart op het historisch toneel verschijnt. U kunt hier de uitzending terugzien. Als u meer over prinses Mary wilt weten leest u nog eens mijn boek: Baarnse lusthoven en hun bewoners en/of Tien vrouwen van Soestdijk, zie Vroegere boeken.

Gruuthuusemuseum in Brugge

Sinds mijn kindertijd bezocht ik het Gruuthuusemuseum. We stommelden alle houten trappen en trapjes op en af en maakte ongelofelijk veel lawaai in de verstilde kamers. Het mooiste vond ik de portretbuste van Karel V met zijn afneembare hoed.

Gisant Maria van Bourgondie

In het onlangs heropende Gruuthuus staat hij er nog altijd maar de rest van het museum is op spectaculaire wijze vernieuwd. De daarnaast gelegen Onze Lieve Vrouwekerk onderging ook een jarenlange restauratie en is licht en ruim uit de bouwsteigers tevoorschijn gekomen. Hoogtepunt is voor mij nog altijd de graftombe van Maria van Bourgondië op het hoogkoor. Ik schreef er een artikel over in het Museumtijdschrift dat u hier kunt lezen.

De schatkamer is geopend

In september opende de tweede jublileumtentoonstelling van de 10-jarige Hermitage aan de Amstel met Juwelen! De Volkskrant kopte: 'Schitterend!' en daar kan ik niets aan toevoegen. In de grote zaal is een enorme diamant opgesteld die de verrukte bezoekers weerspiegelt. Een duizelingwekkende hoeveelheid edelstenen, diamanten en parels en de trotse portretten waarop Russische vorsten en edelen ze goed zichtbaar dragen.
Tijdens de openingsdag voor de vrienden van de Hermitage vertelde ik drie keer een sprookje uit de schatkamer van de Russische wereld van sagen en legenden.

ZwaantjeAfbeelding: Hermitage Amsterdam

Je hebt op tentoonstellingen altijd objecten die je bijblijven, je betoveren en allerlei associaties oproepen. Ik vond onder de tientallen glinsteringen dit zwaantje dat ca 1590 in ons land werd vervaardigd. Het lijfje van de hanger is een forse barokparel en de hals en pootjes zijn van goud, versierd met robijnen, diamanten, parels en email. Dan ben je al bijna op het Zwanenmeer, zie je Lohengrin wanhopig wegvaren en hoor je Tsjaikowski..

De vertrouwde stem van de grootste juwelenhistoricus van ons land Klaas Martijn Akkerman (Tussen kunst en kitsch), leidt je per audioguide langs de juwelen en portretten. Hij vertelt onvergetelijke anecdotes. Hij was ooit te gast tijdens succesvolle historische dagtochten op Gelderse kastelen. Ik publiceerde toen een interview met hem, waarin hij vertelt over zijn leven. Je kunt het op deze website lezen. De tentoonstelling Juwelen! Is nog tot 20 maart 2020 te zien in Museum Hermitage.

In de lente volgt een tentoonstelling naar mijn hart. Ik kan u aanraden zich voor te bereiden op een romantische visie op de middeleeuwen.

Thera Coppens Januari/Februari 2020

margaretafolder1Lezingenagenda

Nieuwe gasten melden zich aan

Toekomst Historisch Toerisme Bureau

U kunt ons volgen op Facebook

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

Lezing * Presentatie nieuwe boek * Verborgen verleden van Nederland *

Gruuthuusmuseum in Brugge * De schatkamer is geopend * Briljantjes *

zilverenkoets2

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn T. 035 5422091 E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top